Блог Все про інгаляції

Все про інгаляції

18.05.2017

1.Інгаляції та інгалятори: які вони бувають

Простудні захворювання, які стають особливо частими в осінньо-зимовий період, доставляють багато неприємностей будь-якій людині. Головний біль, кашель, нежить - ці симптоми знайомі кожному. У світі сучасних технологій і розвитку фармацевтичної промисловості багато хто віддає перевагу лікувати застуду таблетками, сиропами, попрошками. При цьому  іноді забувають,  що часто такі ліки, надаючи лікувальну дію на одні органи, негативно впливають на інші.

Метод лікування інгаляціями визнаний дуже ефективним і одним з найбільш безпечних.

При інгаляції ліки доставляються безпосередньо до місця ураження дихальних шляхів. Цим досягається значно більш швидкий лікувальний ефект. За результатами клінічних даних одужання настає в 1,5-2 рази швидше.

ингаляции

Найчастіше в домашніх умовах використовують три види інгаляцій:

  • парові
  • масляні
  • за допомогою спеціальних приладів - небулайзерів

Ефект парової інгаляції заснований на впливі гарячого пару. При цьому висушені сухим повітрям дихальні шляхи зволожуються паром, і мокрота відкашлюється легше.

Але потрібно пам`ятати про те, що при зволоженні засохла мокрота збільшується в об`ємі і може привести до закупорки (обструкції) дихальних шляхів. Це особливо небезпечно для маленьких дітей, так як у них вузькі дихальні шляхи.

Враховуючи, що частинки повітряного пара досить великі і осідають в основному в порожнині рота, лікування запалення більш глибоких відділів дихальних шляхів, таких як трахея і бронхи, не ефективне. Крім того завжди існує ризик опіку гарячою парою обличчя та дихальних шляхів.

Парові інгалятори протипоказані дітям до року. Перед проведенням парової інгаляції дітям дошкільного віку необхідна консультація лікаря.

При проведенні масляних інгаляцій використовують ефірні масла, які мають протизапальну, пом`якшувальну дію. Найбільший недолік масляних інгаляцій - у низькій концентрації речовини, що інгалюється. Як правило, вона менше порога лікувальної дії.

В даний час ефективність масляних і парових інгаляцій не доведена.

Не можна застосовувати ефірні масла і масляні розчини в небулайзерах. Існує небезпека накопичення його в дрібних бронхах і альвеолах, що приводить до їх закупорки.


Не рекомендується застосовувати настої трав в небулайзерах. Погано відфільтрований настій трав може привести до поломки апарату і появи побічного ефекту інгаляції у вигляді кашлю, бронхоспазму та ін. Крім того, трави можуть викликати алергію.

2.Знайомтесь - небулайзер!

 На сьогодняшній день широке поширення завдяки простоті використання та ефективності отримали небулайзери. Небулайзер (від лат. Nebula- туман) - прилад, який перетворює рідку лікарську речовинув дрібнодисперсний аерозоль. При цьому частки утворюємого мають розмір всього 2-3 мкм. Вони настільки дрібні, що при вдиху можуть проникати глибоко в бронхи і надавати лікувальну дію в потрібному місці.

Існує три основних типи небулайзерів:

  • компресорні
  • ультразвукові
  • електронно - сітчасті(МЕШ - небулайзери)


Розпилення в компрессорних небулайзерах відбувається під впливом стисненого повітря. Вони складаються з компресора, який є джерелом потоку повітря і розпилювальної камери, де безпосередньо розпилюється рідина. Ця важлива частина небулайзера визначає його характеристики.

Компресорні інгалятори визнані "золотим стандартом" інгаляційного лікування завдяки їх надійності, простоті дезінфікуючої обробки, широті використовуваних медикаментів. Всі стандартні розчини для інгаляцій, що випускаються фармацевтичними компаніями в готовому вигляді, можуть бути використані в компресорних небулайзерах.

Схема роботи компрессорного інгалятора

компрессорний

Ультразвукові небулайзери перетворюють рідину в аерозоль за допомогою високочастотної вібрації кристалів. Такі прилади зазвичай компактні і безшумні. За допомогою ультразвукових небулайзерів можна розпилювати великі об`єми рідини(20-30 мл за 20-25 хвилин) , що потрібно для проведення діагностичних досліджень(зокрема для отримання індукованої мокроти). Але є численні дані, що ряд препаратів ( такі як антибіотики, глюкокортикоїди та ін.) руйнуються під впливом ультразвуку, внаслідок чого знижується ефективність лікування. Також недоліком цих інгаляторів є їх висока вартість.

Схема роботи ультразвукового інгалятора

ингаляции

Електронно-сітчасті (МЕШ) небулайзери поєднують в собі переваги ультразвукових і компресорних небулайзерів. Механізм дії мембранного небулайзера полягає у вібрації пьезоелемента, який передається на металеву мембрану. У результаті цього інгаляційний розчин "просівається" через мікроскопічні отвори в мембрані, утворюючи аерозоль. При цьому частота коливань пьезоелемента (117 кГц) нижче в порівнянні з частотою коливань в ультразвуковому небулайзері (1-2 МГц), тому лікарські речовини не руйнуються.

Вартість цих небулайзерів найвища Вони вимагають ретельного догляду та очищення після кожної інгаляції.




Комментарии

  • Борис 20.11.2017, 10:56
    Про паровые ингаляции не знал, что нельзя детям до года, спасибо!

Написать комментарий